Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Православни гуру-духовници
Написано от епископ Порфирий Йегарски   
Петък, 12 Април 2013 09:35

Porfirije„Духовникът по никакъв начин не трябва да поставя себе си между вярващия и Бога“, казва Йегарският епископ Порфирий.

„Борейки се с изкушенията, вярващите се обръщат към своите духовници, свещеници, монаси. Но и самите те могат да попаднат под изкушениeтo да злоупотребят със своето звание и от духовни отци да се превърнат в тоталитарни духовни водачи, които търсят безпрекoсловно послушание.

продължава>
 
За мисионерството (из срещи с мисионери)
Написано от архим. Йоаким Пар   
Сряда, 10 Април 2013 09:53

parr... Какво е необходимо да направим, за да придобием мисионерски светоглед?

Мисля, че една от грешките, с които съвременния свят се опитва да флиртува, се състои в това, че уж съществуват множество религиозни вярвания, които са различни помежду си, но с еднакво приемливи на вид разбирания за християнството. Това е лъжовно твърдение. Има само една Църква. Има само едно християнство. Има само едно разбиране на това, какво е християнство – и множество негови „недоразбирания“.
продължава>
 
Нашите снимки от Неделя Кръстопоклонна
Вторник, 09 Април 2013 08:22
 
shestvame

С малко закъснение, публикуваме обещаните снимки от Неделя Кръстопоклонна направени от фотографа ни - Илиян Греков:

продължава>
 
Часът на Църквата
Написано от монах Моисей Светогорец   
Понеделник, 08 Април 2013 07:07

moisejС дълбока болка, много любов, смирение и надежда пиша тези редове. Днес е трудно е да утешиш измъчения и уплашен човек. Той е измамен, подигран, огорчен, уплашен и разочарован.  Той се срамува за посрамяването на неговата родина в чужбина.  За съжаление, стигнахме до крайно падение. Хората се оказаха зависими от материята, плътта, парите. Зависимостите доведоха тежко духовно поробвания. Поискаха да вярват, че мракът е светлина. Това беше най-голямата измама.

продължава>
 
Литийното шествие и освещаването на Аспарухов мост
Неделя, 07 Април 2013 14:31
mostaДве литийни шествия – от храм „Св. Цар Борис” в Аспарухово и от Катедрален храм „Св. Успение Богородично” се срещнаха в най-високата точка на Аспарухов мост, където Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи водосвет за здраве по случай Неделя Кръстопоклонна. Програмата за празника, който традиционно се отбелязва от жителите на Аспарухово, тази година беше променена. Църковното настоятелство инициира продължение на литийното шествие от храма „Св. Цар Борис”, по ул. „Злетово” и ул. „Народни будители” по целия Аспарухов мост.
продължава>
 
Фоторепортаж от залесяването
Неделя, 07 Април 2013 07:04

borcheВчера при добра организация и с бодро настроение проведохме мероприятието по залесяване на иглолистен горски масив над м. Джанавара в кв. Аспарухово. Благодарим сърдечно на местния скаутски клуб "Владислав Варненчик" в лицето на г-н Здравко Владимиров за включването в инициативата и разбира се на Горското стопанство за съдействието!

Вижте снимки от събитието:

продължава>
 
Прот. Андрей Лоргус: Църквата е лечебница на духа, а не на психиката
Петък, 05 Април 2013 13:25

alorgusИзкушени от цивилизацията жителите на съвременните градове днес все по-често прибягват към решения на своите различни личностни, семейни и професионални проблеми към специалисти – психолози. За това, как се градят отношенията между психолога и неговите подопечни, а също и за своя опит при осмислянето на психологическите проблеми от гледна точка на християнския мироглед ни разказва ректорът на Московския Институт по християнска психология -  протоиерей Андрей Лоргус.

- Отец Андрей, възможно ли е съвместяването на грижата за душевното благополучие и стремежът към следване на Христовите заповеди? Като ни помагат да се излекуваме от проблемите, психолозите правят живота ни доста по-комфортен. Говори се, че психологическите познания правят човека по-щастлив...

- В психологията като цяло, и в частност в християнската психология, няма такива задачи. Също не можем и да лекуваме. Психологията не е лечебно изкуство. Дори бих казал, че терминът „лекувам” тук е неуместен.

продължава>
 
Кризата през очите на един светогорец
Написано от архим. Василий (Гондикакис)   
Сряда, 03 Април 2013 08:10

gondikakis

Архим. Василий Гондикакис е гръцки богослов, роден през 1936 г., бивш игумен на светогорските манастири Ставроникита (от 1968 до 1990 г.) и Ивер (от 1990 до 2005 г.). Понастоящем се подвизава в скит към Иверския манастир на Атон.

Объркването е всеобщо. Всичко е поставено под заплаха. Много неща се сриват и погиват.  Докато виждаш едни да бягат, за да се спасят, други идват, за да плячкосват. Народът более и страда, но не се разочарова. Той се радва и весели дълбоко в себе си, защото съществува решение. Може да се намери начин и място за покой за подложения на изпитания народ.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Следваща > Край >>

Страница 137 от 144

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.