Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

03.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Във Варна ще пристигне чудотворното копие на иконата "Св. Богородица - Достойно есть"
Написано от Варненска и Великопреслaвска митрополия   
Сряда, 06 Март 2013 19:32

Ваненска св. митрополия По предложение на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод, със съдействието на Балканското атонско сдружение, София, във Варна ще пристигне чудотворното копие на иконата "Св. Богородица - Достойно есть".

продължава>
 
Нашите деца
Написано от Лъчезар Величков   
Неделя, 03 Март 2013 11:49
 
Из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала...(Пс. 8:3)
 
Децата. За тях ми е думата. Колко много на мен самият ми се иска да бъда дете. Да, иска ми се, защото това е незаменимо, това е нещо велико. Колко прекрасно е да бъдеш дете! Спомнете си вашето детство, спомнете си как сте играли на кукли или колички, на ластик, футбол или фунийки в близкия строеж.
продължава>
 
Проповед за Неделя на блудния син
Написано от прот. Валерий Захаров   
Събота, 02 Март 2013 18:19
Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/.
продължава>
 
Църковен бюлетин - бр. 26
Четвъртък, 28 Февруари 2013 10:54

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА МИТРОПОЛИЯ

 

ЦЪРКОВЕН БЮЛЕТИН

 

на енорията при храм "Св. цар Борис" - гр. Варна

  № 26/ м. януари, февруари 2013 г.


Църковното настоятелство при храм „Свети цар Борис” честити на всички християни от енорията избора на новия български патриарх  -  Неофит. Достоен! Радвайте се!

По Божия воля в края на месец януари бе завършено Неделното училище при нашия храм „Свети цар Борис", наречено на Светия Климент Охридски и имащо за задача да просвети децата от енорията във вечните и свети Христови истини. За построяване на училището особена заслуга има предстоятелят на храма свещеноиконом Добромир Георгиев и основният дарител "Флуида" ООД. Междувременно бе излят от бетон и корпусът на баптистериума в двора на храма, заслугата е на фирма „Девня Трейд” и нейният собственик г-н Светлин Савов.

продължава>
 
Старецът Порфирий: За молитвата (III-та последна част)
Вторник, 26 Февруари 2013 20:58

Прилив на божествена любов изпълва душата с радост и възхищение

Нека възлюбим Христос! Тогава ще произнасяме Христовото име с копнеж, с топлина, с божествена любов. Също така ще призоваваме Неговото име тайно, без думи. Нека смирено и благоговейно стоим пред Бога! Нека идем при Него по стъпките на Христос! Нека Христос ни освободи от всяко присъствие на стария човек в нас! Нека просим да ни дарува сълзи преди самата молитва!

продължава>
 
Последици от прародителския грях
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
Според Преданието на отците на Църквата, което св. Максим Изповедник обобщено изразява, грехът е преди всичко ״отчуждение на човека от Бога, от другите хора и от самия себе си"[1]. Според тези думи последиците от прародителския грях са отделянето на човека и света от Бога, взаимната борба и враждебност между разумните и неразумните (безсловесните) същества, както и вътрешното разделение на разумните същества.
продължава>
 
О. Георги Капсанис: Колкото по-близо сме до Христос, толкова по-близки ставаме помежду си (II част)
Понеделник, 25 Февруари 2013 10:09

продължение на интервюто с игумена на светогорския манастир Григориу

Какво трябва да знае и да направи човек, за да може съзнателно да каже на другия: „ти си моят живот, от тук нататък ще живея само за тебе“? Тоест, по какъв начин става това?

Със смирение и с молитва. Колкото напредваме в смирението и в молитвата, толкова повече усещаме другия човек като Божи дар. Това е голямо нещо. В брака съпрузите трябва да чувстват един друг като Божи дар в своя живот.

продължава>
 
Прародителският грях
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Първият човек в рая е получил заповед от Бога да господарува над целия свят. Тази заповед е носила в себе си и благословение, но и предизвикателство за неговата свобода. Човекът е можел да осъществи призванието си да господарува над света по подобие на Бога, защото цялото творение напълно му се подчинявало. Бог обаче е поставил на Адам условие: да не обожествява нито себе си, нито поверения му свят.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Следваща > Край >>

Страница 137 от 141

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.