Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

07.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Уникално литийно шествие за Неделя Кръстопоклонна
Написано от sveticarboris.net   
Четвъртък, 04 Април 2013 12:18
zalitiata

Варненска и Великопреславска св. Митрополия съвместно с църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис" и със съдействието на Община Варна, Областната управа, Областна Дирекция Полиция - Варна ще организира първото по рода си всеградско литийно шествие за Неделя Кръстопоклонна (7 април). Целта на мероприятието е освещаване на неосветения до момента Аспарухов мост с оглед на зачестилите от там самоубийства.

продължава>
 
Каним ви на филмова прожекция в събота
Сряда, 03 Април 2013 20:20
 
afishДуховенството на храм "Св. цар Борис" в лицето на свещ. Ясен Керчев и църковното настоятелство канят всички енориаши и гости на енорията да изгледаме заедно руския православен филм "Великият пост". Прожекцията ще се състои в събота (6 април) от 18:30 ч в храма след вечернята.
 
Този филм ще разкаже за историята и традициите на Великия пост. За това, че за шест седмици е нужно да се ограничаваме във всичко - както в яденето, така и в постъпките.
продължава>
 
Личността на Богочовека Христос
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

PantokratorЕдинство на двете природи в Личността на Христос

Въз основа на библейския разказ за раждането на Спасителя може да се заключи, че за спасението на света е било необходимо единството на Бога и човека, т. е. единството на нетварната и тварната природа. Според свидетелството на евангелист Йоан, Бог е станал човек и е приел човешка природа: Словото стана плът (Йоан. 1:14). Апостол Павел определя Въплъщението: велика е тайната на благочестието (1 Тим. 3:16).

продължава>
 
Ще се проведе за трети пореден път мероприятие по залесяване на иглолистни горски площи
Четвъртък, 28 Март 2013 15:25
 
borcheta1
 
Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис"  обявява, че на 6 април 2013 г. (събота) съвместно с Горско стопанство - гр. Варна ще проведе за трети пореден път мероприятие по залесяване на иглолистни горски площи в местността Джанавара над кв. Аспарухово.  Събирането на желаещите да се включат в благородната инициатива ще бъде от 10.00 ч на автобусна спирка Джанавара. Ще бъдат засадени борчета на местност в непосредствена близост до квартала, която неотдавна беше поразена от пожар.
продължава>
 
Христос е наш приятел
Написано от Старец Порфирий Кавсокаливит   
Неделя, 31 Март 2013 16:27
gero porfiriosНека чувстваме Христа като наш приятел. Той е нашият приятел. Той Сам потвърждава това, като казва: Вие сте Ми приятели... (Иоан. 15:14). Като към приятел да гледаме към Него и да се сближаваме с Него. Падаме ли? Грешим ли? С любов и доверие да бързаме към Него като към свой; не със страх, че ще ни накаже, но с дръзновение, което ни дава чувството за приятелство с Него. Да Му кажем: „Господи, сторих го, паднах, прости ми".
продължава>
 
Нaционалност и Църква
Написано от протопр. Йоан Майендорф   
Вторник, 26 Март 2013 20:02

MeyendorffИзточното Православие през цялата си история е било религия на народа. С използването на говоримия език в Литургията, със способността си да асимилира и развие различните култури, с водачите, които често поемат върху себе си отговорността за цели нации, Православието става неразделна част от националното съзнание на народите. Това важи за гърците, които олицетворяват Православието с елинизма, за руснаците, които имат своя ирационален месианизъм за "Святая Русь", за сърбите, които не правят разлика между православие и светосавие (духовното наследство на св. Сава).

продължава>
 
Първа неделя на Великия пост - Неделя Православна
Събота, 23 Март 2013 16:06
 
Проповед от архим. проф. Павел Стефанов
 
о. Павел СтефановПървата неделя на Великия пост се празнува като Тържество на Православието. Исторически този празник е свързан с окончателната победа над ереста на иконоборството, което в продължение на почти 120 години (726-843 г.) разтърсва православния свят. Седмият вселенски събор през 787 г. осъжда иконоборството, но не го побеждава, защото то продължава няколко десетилетия след него и взема много жертви.
продължава>
 
Великопостната молитва на Св. Ефрем Сирин
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Петък, 22 Март 2013 12:49

efrem sirinМолитвата, която преданието приписва на един от великите наставници на духовния живот - свети Ефрем Сирин, - може действително да бъде наречена великопостна молитва, тъй като тя заема особено място сред всички песнопения и молитви на Поста.

Ето текстът на тази молитва:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Следваща > Край >>

Страница 136 от 142

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.