Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

13.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Трябва да се трудим да имаме винаги радостен дух
Написано от старец Тадей Витовнишки   
Четвъртък, 06 Юни 2013 15:11

старец ТадейКазват, че на всяка цена трябва да съхраняваме вътрешния си мир и да бъдем винаги с радостен дух. Винаги. На всяка цена трябва да сме винаги радостни, в настроение. За това и отец Йоан Кронщадски казва: „Ние сме като времето, за час идва буря, вятър, гръмове, а след това слънцето свети и ни е добре. Така и ние. След това отново идва лошо време, после пак слънце, и така.” Той казва по-нататък, че носейки тяло, върху нас и върху това физическо тяло влияят атмосферните условия. Когато условията са добри и атмосферното налягане не е голямо, тогава времето е хубаво и ние сме весели и с настроение. А когато времето е мрачно, тогава ние сме някак кисели. Да. И затова трябва да пазим духовно равновесие именно тогава, когато времето е мрачно, да бъдем с духовен мир.

продължава>
 
Църквата — икона на Света Троица
Написано от проф. д-р Здравко Пено   
 
църквата

За Църквата може да се говори от христологична и пневматологична гледна точка, но не може да се пренебрегне и нейният триадологичен аспект, който открива Църквата като икона на Света Троица. Именно съборността като начин на живот в Църквата е икона на вечното съществуване на Света Троица. Както Света Троица е общност на три божествени Личности, така и Църквата е общност на много личности. Мерило за единството на вярващите в Църквата са думите на Христос: да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Aз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно (Йоан. 17:21).

продължава>
 
Вярата е дело на сърцето
Написано от Месогийски митрополит Николай   
Вторник, 04 Юни 2013 14:25

Николай МесогийскиПреди много години при мен дойде един младеж - студент. Нерешителен, но в същото време настойчиво търсещ човек, той заяви, че е невярващ, че много би искал да повярва, но не може. С години се е опитвал да намери Бога, но неуспешно.

Общението с професори и образовани хора не удовлетворило неговата жажда за най-сериозните неща. Той чул за мен и решил да сподели с мен своя екзистенциален проблем. Той ме помоли да му дам научно доказателство за съществуването на Бога.

продължава>
 
Забравихме, че Бог ни обича
Написано от архим. Василий Гондикакис   
Понеделник, 03 Юни 2013 07:42

отец ВасилийИзбрах  молитвата „Отче наш”, защото мисля, че тя е най-характерната молитва, защото е „Господнята молитва”, молитвата, която Господ ни е дал. Мисля, че Господ ни е научил на  молитвата, която Той отправял, дал ни е животът, който Той живя и ни преподаде Самия Себе Си; и това е истината на Иисус Христос. Както Той казва на друго място: „Аз съм лозата, а вие пръчките” (Йоан 15:5), както връзката между лозата и пръчката е органична и сокът на лозата безшумно напредва към пръчките, така и Господ ни е дал цялото Си битие. Затова  в тази молитва – ако я отправяме съзнателно и я живеем – мисля, че живеем в Иисус Христос. Нека я проследим дума по дума.

продължава>
 
Молим за вашата помощ!
Написано от Екипът на ПЦДОН   
Четвъртък, 30 Май 2013 14:06

молба за помощПравославният център за духовно обгрижване на наркозависими младежи (ПЦДОН) съществува вече повече от десет години. За това време екипът на центъра е помогнал да преборят зависимостта си от наркотични вещества и да влязат в т. нар. състояние на устойчива ремисия на огромен брой млади хора, дошли не само от улицата или от своите разпадащи се и страдащи заедно с тях семейства, не само от други сходни центрове, където не са получили адекватна или достатъчна помощ, или не са успели в достатъчна степен да се възползват от нея, но също така на близки и роднини на въцърковени православни християни, неуспели поради ред причини да се справят със зависимост в границите на собственото си семейство, включително и такива на висши и нисши клирици на БПЦ.

продължава>
 
Църквата - общност на Светия Дух
Написано от проф.д-р Здравко Пено   
общност на Светия Дух

Важна роля в развитието на православната еклисиология винаги е имало и преживяването на Църквата като общност на Светия Дух. Това разбиране се корени в Новия Завет най-вече заради благодатното действие на Светия Дух, Който действа от началото върху въплътената Божия икономйя през целия живот на Христос на земята до Възнесението и Петдесетница, и особено след тези велики събития. Църквата е общност на Светия Дух (срв. 2 Кор. 13:13), както е изтъкнал и апостол Павел, и тя се проявява като общност на светиите, които участват по благодат в едното Тяло Христово.

продължава>
 
Ерес и католичност
Написано от проф. Христос Янарас   
Сряда, 29 Май 2013 14:24
ЯнарасВ историята на Църквата терминът „православие” се появява, за да различи истината от ереста, само че и едното, и другото – както ереста, така и православието – не се съотнасят с някакви теоретични принципи, а със събитията от живота. Ереста е отделяне от църковната община на определена група, която се оказва, че не е свързана с местната Евхаристийна общност. Ереста представлява действителен отказ от църковния начин на битие, тоест от единението и общуването в любовта. Напротив, православието е истина на католичната Църква, която се разкрива и реализира във всяка местна Евхаристийна общност.
продължава>
 
Обзор на учебната година в неделното училище
Написано от Добринка Неделчева и Юлиана Станева   
Понеделник, 27 Май 2013 17:37

неделно училищеЗавърши учебната година!

В неделя - 26.05.2013 г., ученици, учители и родители закрихме учебната 2012/2013 година в Неделното училище "Св. Климент Охридски" към енорията на храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. Под формата на изложба показахме на родителите какво са творили наследниците им през изминалата година. Показахме и какво са научили! Всички заедно изпяхме химна на нашето Неделното училище и накрая се почерпихме за добре свършената работа.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Следваща > Край >>

Страница 134 от 147

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.