Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

12.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Старецът Порфирий: За молитвата (I-ва част)
Понеделник, 18 Февруари 2013 08:25

Сам Господ ще ни научи да се молим

Човек търси радостта и щастието на небето, той търси вечното далеч от всички и от всичко, търси да открие радостта в Бога. Бог е тайна. Той е мълчание, Той е неограничен, Той е всичко. Всички хора имат тази склонност на душата към небето. Към Него се обръщат всички твари, макар и несъзнателно.

продължава>
 
Сътворяването на света от нищо
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Учението на Църквата за сътворяването на света от нищо се анализира по следния начин:

а) Светът не е вечен, не е продукт на случайност и не съществува сам по себе си, независимо от Бога. Той има основата на своето съществуване в Бога, Който зове несъществуващото като съществуващо (Рим. 4:17).
продължава>
 
Защо жената не може да бъде свещеник?
Написано от протопрезвитер Александър Шмеман   
Събота, 16 Февруари 2013 09:31

Сряда, 11 февруари 1976 г.

Защо жената не може да бъде свещеник? Имахме дълъг разговор вчера с Том (о. Томас Хопко  - бел. ред.), срещу когото, според слуховете, заради статията му в последния “Quarterly”[1] се опълчват и православни жени. Откакто тази буря (във връзка с англиканите) започна, мен все повече ме удивява не самата тема на спора, а онова, което се открива в него за богословието.
продължава>
 
Конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи ще се състои във Варна
Неделя, 17 Февруари 2013 13:40
 
От днес до 20 февруари 2013 г. във Варна ще се проведе международна конференция на Международния обществен фонд за единство на православните народи. Съорганизатор на проявата е Варненска и Великопреславска св. Митрополия. Конференцията се провежда със съдействието на Община Варна. Тема на тазгодишния форум е „Традиционните ценности и демократичните свободи в съвременния свят”. Откриването е от 18.00 часа в Пленарната зала на Община Варна.
 
продължава>
 
Сътворяването на света
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

 

В първия член от Символа на вярата изповядваме вярата в Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята и на всичко видимо и невидимо. Когато изразяват вярата в Бога като Творец на света, отците на Църквата са се ръководили преди всичко от библейското учение за сътворението на света, изразено в началото на Свещеното Писание (срв. Бит. 1:1), в премъдростните книги на Стария Завет (срв. Притчи. 3:19; 8:27), в началото на Евангелието според Иоан (срв. Иоан. 1:3) и на други места в Свещеното Писание.

продължава>
 
17-та Неделя след Петдесетница - на хананейката
Събота, 16 Февруари 2013 16:02
 
Проповед от митр. Антоний Сурожки
Източник: http://mitras.ru 

Колко ни е познат и близък разказът за жената-хананейка, която Христос послушал, когато тя настойчиво молила за изцеление на детето си; и колко много можем да научим от него!

Тази жена дошла с душевна мъка, с изтерзано сърце, защото дъщеря и била болна: и тя се молела за изцеление, за Божието милосърдие. И Христос сякаш не я чува.
продължава>
 
Избраха тримата кандидати за патриарх
Събота, 16 Февруари 2013 15:40
  

                                        

Светият Синод избра Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския митрополит Неофит за другите двама от тройката, от която на 24 февруари ще бъде избран новият патриарх, съобщи митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е говорител на Синода за Патриаршеския избирателен събор.

Той уточни, че двамата митрополити са били избрани днес от Светия синод в 26-ия тур от гласуването.

продължава>
 
Покаяние, изповед и пост – значението им за православния християнин (3-та последна част)
Написано от еп. Атанасий Йевтич   
Вторник, 12 Февруари 2013 17:45
 
У отците има съвети, че не бива да се раздуват страстите, не бива дори да „настъпваш сянката” на никому… но за да бъде това едно истинско смирение, то трябва да се изпълни с любов, т.е. не бива да бъде просто безразличие към състоянието на брата. Иначе това не е смирение и не е безстрастие, а просто някакво конвенционално отношение, „добър тон”, т.е. лицемерие, конформизъм: не бива да се месиш в чуждите дела (остави във Виетнам, в Югославия или в Куба народът да умира).
продължава>
 
<< Начало < Предишна 131 132 133 134 135 136 Следваща > Край >>

Страница 134 от 136

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.