Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

15.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Ще се проведе за трети пореден път мероприятие по залесяване на иглолистни горски площи
Четвъртък, 28 Март 2013 15:25
 
borcheta1
 
Църковното настоятелство при храм "Св. цар Борис"  обявява, че на 6 април 2013 г. (събота) съвместно с Горско стопанство - гр. Варна ще проведе за трети пореден път мероприятие по залесяване на иглолистни горски площи в местността Джанавара над кв. Аспарухово.  Събирането на желаещите да се включат в благородната инициатива ще бъде от 10.00 ч на автобусна спирка Джанавара. Ще бъдат засадени борчета на местност в непосредствена близост до квартала, която неотдавна беше поразена от пожар.
продължава>
 
Христос е наш приятел
Написано от Старец Порфирий Кавсокаливит   
Неделя, 31 Март 2013 16:27
gero porfiriosНека чувстваме Христа като наш приятел. Той е нашият приятел. Той Сам потвърждава това, като казва: Вие сте Ми приятели... (Иоан. 15:14). Като към приятел да гледаме към Него и да се сближаваме с Него. Падаме ли? Грешим ли? С любов и доверие да бързаме към Него като към свой; не със страх, че ще ни накаже, но с дръзновение, което ни дава чувството за приятелство с Него. Да Му кажем: „Господи, сторих го, паднах, прости ми".
продължава>
 
Нaционалност и Църква
Написано от протопр. Йоан Майендорф   
Вторник, 26 Март 2013 20:02

MeyendorffИзточното Православие през цялата си история е било религия на народа. С използването на говоримия език в Литургията, със способността си да асимилира и развие различните култури, с водачите, които често поемат върху себе си отговорността за цели нации, Православието става неразделна част от националното съзнание на народите. Това важи за гърците, които олицетворяват Православието с елинизма, за руснаците, които имат своя ирационален месианизъм за "Святая Русь", за сърбите, които не правят разлика между православие и светосавие (духовното наследство на св. Сава).

продължава>
 
Първа неделя на Великия пост - Неделя Православна
Събота, 23 Март 2013 16:06
 
Проповед от архим. проф. Павел Стефанов
 
о. Павел СтефановПървата неделя на Великия пост се празнува като Тържество на Православието. Исторически този празник е свързан с окончателната победа над ереста на иконоборството, което в продължение на почти 120 години (726-843 г.) разтърсва православния свят. Седмият вселенски събор през 787 г. осъжда иконоборството, но не го побеждава, защото то продължава няколко десетилетия след него и взема много жертви.
продължава>
 
Великопостната молитва на Св. Ефрем Сирин
Написано от протопр. Александър Шмеман   
Петък, 22 Март 2013 12:49

efrem sirinМолитвата, която преданието приписва на един от великите наставници на духовния живот - свети Ефрем Сирин, - може действително да бъде наречена великопостна молитва, тъй като тя заема особено място сред всички песнопения и молитви на Поста.

Ето текстът на тази молитва:

продължава>
 
Всенощно бдение ще бъде отслужено преди Благовещение (обновено)
Сряда, 20 Март 2013 12:25
 
 
Духовенството към храм "Св. цар Борис" - гр. Варна кани всички енориаши и свои съграждани на всенощно бдение в неделя вечер (24 март 2013 г.) преди големия православен празник Благовещение поради зачестилите случаи на самоубийства в страната. Бдението ще бъде отслужено с благословението на Негово Високопреосвещенство митр. Кирил. За да могат повече хора да присъстват, Вечерното бдение започва от 18.00 ч. на 24 март (неделя). То ще включва 9-ти час; вечерня; полунощница; утрeня и 1-ви час - ще приключи към 1.30 - 2.00 след полунощ.
продължава>
 
Великият Наместник
Написано от архим. Тихон Шевкунов   
Вторник, 19 Март 2013 21:16

отец Алипий ВороновНа 12 март 1975 г. в Господа се представи архимандрит Алипий (Воронов), наместник на Псково-Печорския манастир, заради чиито трудове и мъжество обителта не само беше спасена от закриване, но и се украси с цветовете на старчеството, да не говорим и за забележителното външно благолепие. По-надолу публикуваме разказа на архимандрит Тихон (Шевкунов) от книгата „Несветите светии”, посветен на този забележителен човек.

Говорейки за себе си, Великият Наместник на Псково-Печорския манастир отец Алипий на всеослушание провъзгласил: „Аз съм съветски архимандрит”. И с охота потвърждавал това изказване и на думи, и на дело.

продължава>
 
Въплъщение и изкупление
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

В Символа на вярата изповядваме, че Въплъщението е станало заради нас, човеците, и заради нашето спасение. ״Синът Божий стана Син Човешки, за да може и Синът Човешки да стане Син Божий"[1], казва Св. Ириней Лионски. По думите на св. Атанасий Велики: ״Бог се въчовечил, та ние да се обожим"[2]. В Господ Христос чрез Въплъщението е възстановена вътрешната връзка и единство между Бога и човека, осъществено е пълното единство на несътворената и сътворената природa

продължава>
 
<< Начало < Предишна 131 132 133 134 135 136 137 138 Следваща > Край >>

Страница 132 от 138

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.