Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

08.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Молим за вашата помощ!
Написано от Екипът на ПЦДОН   
Четвъртък, 30 Май 2013 14:06

молба за помощПравославният център за духовно обгрижване на наркозависими младежи (ПЦДОН) съществува вече повече от десет години. За това време екипът на центъра е помогнал да преборят зависимостта си от наркотични вещества и да влязат в т. нар. състояние на устойчива ремисия на огромен брой млади хора, дошли не само от улицата или от своите разпадащи се и страдащи заедно с тях семейства, не само от други сходни центрове, където не са получили адекватна или достатъчна помощ, или не са успели в достатъчна степен да се възползват от нея, но също така на близки и роднини на въцърковени православни християни, неуспели поради ред причини да се справят със зависимост в границите на собственото си семейство, включително и такива на висши и нисши клирици на БПЦ.

продължава>
 
Църквата - общност на Светия Дух
Написано от проф.д-р Здравко Пено   
общност на Светия Дух

Важна роля в развитието на православната еклисиология винаги е имало и преживяването на Църквата като общност на Светия Дух. Това разбиране се корени в Новия Завет най-вече заради благодатното действие на Светия Дух, Който действа от началото върху въплътената Божия икономйя през целия живот на Христос на земята до Възнесението и Петдесетница, и особено след тези велики събития. Църквата е общност на Светия Дух (срв. 2 Кор. 13:13), както е изтъкнал и апостол Павел, и тя се проявява като общност на светиите, които участват по благодат в едното Тяло Христово.

продължава>
 
Ерес и католичност
Написано от проф. Христос Янарас   
Сряда, 29 Май 2013 14:24
ЯнарасВ историята на Църквата терминът „православие” се появява, за да различи истината от ереста, само че и едното, и другото – както ереста, така и православието – не се съотнасят с някакви теоретични принципи, а със събитията от живота. Ереста е отделяне от църковната община на определена група, която се оказва, че не е свързана с местната Евхаристийна общност. Ереста представлява действителен отказ от църковния начин на битие, тоест от единението и общуването в любовта. Напротив, православието е истина на католичната Църква, която се разкрива и реализира във всяка местна Евхаристийна общност.
продължава>
 
Обзор на учебната година в неделното училище
Написано от Добринка Неделчева и Юлиана Станева   
Понеделник, 27 Май 2013 17:37

неделно училищеЗавърши учебната година!

В неделя - 26.05.2013 г., ученици, учители и родители закрихме учебната 2012/2013 година в Неделното училище "Св. Климент Охридски" към енорията на храм "Св. цар Борис" - гр. Варна. Под формата на изложба показахме на родителите какво са творили наследниците им през изминалата година. Показахме и какво са научили! Всички заедно изпяхме химна на нашето Неделното училище и накрая се почерпихме за добре свършената работа.
продължава>
 
Църквата - Тяло Христово
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

Тяло ХристовоВ Новия Завет има много наименования, които се отнасят за Църквата: Божий народ, Нов Израил и Тяло Христово.

Понятието за Църквата като Тяло Христово се развило въз основа на идеята за месианската общност на Бога и Неговия народ, която ще се осъществи в края на историята. За разлика от старозаветния Израил, който е видял събирането в Йерусалим на разсеяния Божий народ в края на историята, новозаветният опит вижда това събрание в Личността на Господ Христос. В този смисъл трябва да се разбира и новозаветната идея за Църквата като Нов Йерусалим, и то не земен, а Небесен, за който говори тайновидецът Йоан в Откровение (срв. 21:2).

продължава>
 
Всички религии ли са еднакви?
Написано от проф. протодякон Андрей Кураев   
Четвъртък, 23 Май 2013 14:50

Андрей КураевПристъпвайки към изучаването на историята на религиите, трябва да сме готови да направим едно, може би, неприятно откритие. Трябва да открием и да признаем, че религиите са действително и фундаментално различни. Когато всички наоколо твърдят, че всички религии са еднакви и че религиите са само различни пътища към една и съща Цел, че разликата между религиите е само в някои обреди, но всъщност всички учат на едно и също – тогава е необходима някаква самостоятелност на мисълта и яснота на зрението, за да се забележи, че модата така или иначе греши. Религиите са различни.

продължава>
 
Анонс от екипа на неделното училище
Вторник, 21 Май 2013 09:59

на училище

Каним всички ученици и родители в неделя - 26 май на неделно училище! Ще закрием учебната година и ще се почерпим!

продължава>
 
За промяната на другия
Написано от майка Гавриила   
Понеделник, 20 Май 2013 16:45
майка Гавриила- Сестро, когато забелязваме нещо изкривено у другия, как може да го накараме да се промени?
 
м. Гавриила: Голяма заблуда е да мислиш, че можеш с усилията си да промениш един човек. Никога. С живота си – можеш. Но с усилия, говорене, противопоставяне и всички подобни, никога или поне много рядко. Промяната ще настъпи, когато дойде Божият Час. Ако ти промениш себе си и станеш жив пример за този, който искаш да промениш, негов идеал, и той те вижда щастлива, тогава ще се промени. Да се молиш за някой човек е добре. Но да се опитваш да го промениш – не. Това е само в ръцете на Бога.
продължава>
 
<< Начало < Предишна 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Следваща > Край >>

Страница 131 от 143

Флуида ООД

© 2009-2018. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.