Варненска и Великопреславска св. митрополия

Флуида ООД

Направете дарение, подкрепете дейностите ни:

Търсене в сайта

04.jpg

Популярни автори

ПЦДОН

Начало
Службите в храм Св. цар Борис през Първата седмица на Великия пост

Понеделник - 19.02.2018 г.

18,00 ч - Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски - I-ва част

Вторник - 20.02.2018 г.

18,00 ч - Велико повечерие с Покайния канон на св. Андрей Критски - II-ра част

продължава>          

Пресконференция за Великденския лекоатлетически крос (обновено)
Написано от Пресцентър на Варненска и Великопреславска св. Митрополия   
Сряда, 24 Април 2013 19:49
 
kros
 
Великденският лекоатлетически крос под надслов „Великден с децата на Варна” ще стартира утре (25 април) от 11:00 часа в Морската градина пред сцена „Раковина”, съобщи на пресконференция днес Валентин Пантелеев, представител на Олимпийския клуб в морската столица. Събитието включва и фолклорна програма.
продължава>
 
Защо бебето в ръцете на просякинята спи?
Написано от Анатолий Шарий   
Понеделник, 22 Април 2013 08:42
 
beggar
 
Киев, Украйна

В близост до метростанция Лукяновска седи жена на неопределена възраст. Може да си помислите, че е на 30, на 23 или пък на 40 години. Косата й е мръсна, главата й наведена скръбно надолу. На земята пред нея стои платнена чанта. В чантата минаващите граждани пускат пари. В ръцете си жената държи причината, доказваща, че има нужда от тези пари. В обятията й спи двегодишно дете. То е с мръсна шапка, която някога е била бяла, и спортно костюмче.


продължава>
 
Енорията се включи в кампанията "Да изчистим България за един ден" (обновено)
Неделя, 21 Април 2013 07:26
 
pochistim
 
Енорията при храм "Св. цар Борис" заедно с момчетата от ПЦДОН "Св. княз Боян Енравота" също се включи в националната екологична кампания "Да изчистим България за един ден". Събрахме се в събота (20 април) от 10,00 ч в двора на храма и се отправихме към гробищния парк на кв. Аспарухово. Там със завиден ентусиазъм изчистихме няколко малки локални сметища и допринесохме за приветливия вид на гробищата. 
продължава>
 
Перфекционизмът - религията на 21 век?
Написано от игумен Спиридон (Баландин)   
Четвъртък, 18 Април 2013 14:00
balandinПерфекционизмът (от фр. perfection) е убеденост в това, че усъвършенстването, както собствено, така и на другите хора, е онази цел, към която трябва да се стреми човекът. Самото понятие перфекционизъм възниква в протестантската среда в началото на ХІХ век и по-късно се трансформира в класически перфекционизъм от Имануел Кант, Лайбниц, марксистите. Терминът означава преди всичко вътрешното усъвършенстване на нравствеността, развитието на талантите и дарованията. Ницшеанското свръхчовечество също е вид перфекционизъм.
продължава>
 
Единство на двете воли и енергии в Христос
Написано от проф. д-р Здравко Пено   

sixth councilС Въплъщението Синът Божий е приел не само човешка природа, но и човешка воля и енергия. Освен съвършената божествена природа, воля и енергия, Той има и съвършена човешка природа, воля и енергия. Господ Иисус Христос е една природа с Отца по Божество и има същата воля и енергия, както и Отец, но е и същата природа като нас, което означава, че има същата воля и енергия, както и ние.

Учението за двете природни воли и енергии в Христос е засвидетелствано в Свещеното Писание, а присъства и в съчиненията на всички велики отци на Църквата. Св. Атанасий Велики намира основанието на учението за двете воли в Христос — човешка, която принадлежи на тялото, и божествена, която принадлежи на Бога — в Гетсиманската молитва (срв. Йоан. гл. 17.)[1]. Неговите възгледи са доразвити от св. Максим Изповедник[2], а систематично ги е изложил св. Йоан Дамаскин[3].

продължава>
 
Православни гуру-духовници
Написано от епископ Порфирий Йегарски   
Петък, 12 Април 2013 09:35

Porfirije„Духовникът по никакъв начин не трябва да поставя себе си между вярващия и Бога“, казва Йегарският епископ Порфирий.

„Борейки се с изкушенията, вярващите се обръщат към своите духовници, свещеници, монаси. Но и самите те могат да попаднат под изкушениeтo да злоупотребят със своето звание и от духовни отци да се превърнат в тоталитарни духовни водачи, които търсят безпрекoсловно послушание.

продължава>
 
За мисионерството (из срещи с мисионери)
Написано от архим. Йоаким Пар   
Сряда, 10 Април 2013 09:53

parr... Какво е необходимо да направим, за да придобием мисионерски светоглед?

Мисля, че една от грешките, с които съвременния свят се опитва да флиртува, се състои в това, че уж съществуват множество религиозни вярвания, които са различни помежду си, но с еднакво приемливи на вид разбирания за християнството. Това е лъжовно твърдение. Има само една Църква. Има само едно християнство. Има само едно разбиране на това, какво е християнство – и множество негови „недоразбирания“.
продължава>
 
Нашите снимки от Неделя Кръстопоклонна
Вторник, 09 Април 2013 08:22
 
shestvame

С малко закъснение, публикуваме обещаните снимки от Неделя Кръстопоклонна направени от фотографа ни - Илиян Греков:

продължава>
 
<< Начало < Предишна 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Следваща > Край >>

Страница 129 от 137

Флуида ООД

© 2009-2017. Храм Свети цар Борис Варна. Всички права запазени.
Цялостно или частично възпроизвеждане на материали от сайта е разрешено единствено при коректно цитиране на източника, авторите и преводачите. Задължително е при използване на материали от този сайт в електронни издания да се поставя хиперлинк към оригиналната статия в sveticarboris.net. Благодарим за разбирането.